Bibliotheca Islamica

Proiectul « Bibliotheca Islamica » de lungă durată cu Editura Kriterion

În anul 2000, Editura Kriterion, în urma unui concurs de proiecte vizând punerea în evidenţă a unor moşteniri culturale de valoare, a  selectat proiectul prezentat de Prof. George Grigore de la Catedra de Limbi şi Literaturi Orientale, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine a Universităţii din Bucureşti. Proiectul, care se desfăşoară sub conducerea Prof. George Grigore, cu denumirea de  Bibliotheca Islamica, îşi propune să ofere cititorului român opere reprezentative ale spiritualităţii islamice, cu precădere cele din domeniile religios, filosofic, metafizic şi mistic cu scopul de a-i da posibilitatea de a cunoaşte valorile spirituale după care este ghidată viaţa musulmanilor, deoarece numai pe baza cunoaşterii se poate iniţia un dialog interreligios capabil să creeze un climat de înţelegere şi respect reciproc.La acest proiect au participat până acum specialişti, în marea lor majoritate de la Catedra de Limbi şi Literaturi Orientale, Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, Universitatea din Bucureşti, în limbile şi culturile :

–        arabă (Rodica Firănescu, George Grigore);

–        persană (Viorel Bageacu, Otto Starck);

–        turcă (Luminiţa Munteanu, Nevzat Yusuf Sarigöl).


Dintre  autorii publicaţi până acum amintim:

–        Călăuza dervişului – din mistica islamică, lucrare ce cuprinde o lucrare a marelui teolog arab din secolul al XI-lea, Al-Ghazali, precum şi nouă figuri emblematice ale poeziei mistice turce : Yunus Emre, Atik Yunus, Kaygusuz Abdal, Hatayi, Pir Sultan Abdal, Kul Himmet, Kazak Abdal, Seitani, Dertli (autori : Luminiţa Munteanu şi George Grigore);

–        Hay bin Yaqzan din tainele înţelepciunii răsăritene de Ibn Tufayl;

–        Cuvânt hotărâtor privind stabilirea legărurii dintre legea revelată şi filosofie de Ibn Ruşd;

–        Geneza cercurilor şi Filiaţia spirituală de Ibn ‘Arabi;

–        Meditaţii şi parabole de Jalaluddin Rumi;

–       Antologie de poezie persană (Hafez, Saadi, Rumi, Khayyam);

–       Dervişi sub zona semilunei (Luminiţa Munteanu);

–       Gazeluri de Fuzuli;

–      Leyla şi Mecnun de Fuzuli.


Proiectul, în curs de derulare, nu are limită în timp. Pentru fiecare carte se face un sub-proiect pentru care se atrag fonduri.