O nouă apariţie editorială – Khaled al-Khamissi: „Taxi. Povestiri din trafic”

Editura Ars Longa a publicat, în colecţia „Alif”,  romanul „Taxi. Povestiri din trafic” al scriitorului egiptean Khaled al-Khamissi. Traducerea din limba arabă este realizată de Laura Sitaru, lector doctor la secţia de arabă a Universităţii din Bucureşti, profesoară de literatură arabă modernă.  Coperta este ilustrată cu lucrarea „Hora taxi” semnată de Gabriel Biţună.

Khaled al-Khamissi, născut la Cairo în 1962, primeşte o educaţie bilingvă, în arabă şi franceză. Absolvent de ştiinţe politice, cu un doctorat în acest domeniu la Sorbona, el mărturiseşte că şi-a dorit mereu să fie scriitor. Romanul „Taxi”, publicat în 2007, s-a născut din dorinţa de a povesti lumii lucruri simple despre viaţa cotidiană din Cairo. Scris cu multă simpatie faţă de personajele sale, romanul oferă o imagine „din taxi” a societăţii egiptene contemporane. „Taxi”, alături de mai recentul „Arca lui Noe”, sunt cele mai cunoscute scrieri ale sale în întreaga lume.

Cincizeci şi opt de povestiri, ca cincizeci şi opt de mărturii despre viaţa egiptenilor în epoca Mubarak. Povestiri spuse de taximetrişti, adevărate „termometre ale străzii”, cum îi numeşte Khaled al-Khamissi, autorul romanului „Taxi. Povestiri din trafic”. Este nevoie de romanul-mărturisire al lui Khaled al-Khamissi pentru a înţelege viaţa unei societăţi care încearcă prin actul povestirii, al spunerii să detensioneze o situaţie cotidiană tot mai greu de suportat. Fiecare povestire este un crâmpei din viaţa unui popor aflat în  impas economic şi politic, situaţie conştientizată cu durere, tragism şi ironie în acelaşi timp. Ironia pare să fie salvatoare şi dătătoare de speranţă, jucând acelaşi rol pe care „hazul de necaz” îl are şi în mentalul colectiv românesc. Povestirile curg una după alta, ca într-un reportaj cu mai multe episoade, filmat pe una dintre străzile aglomerate ale capitalei Cairo, într-o limbă vie, reală, a străzii egiptene, ceea ce conferă naraţiunii un accentuat caracter realist. Romanul, primul de succes al autorului Khaled al-Khamissi, a fost tradus în numeroase limbi, imediat după apariţia sa, în 2007, an în care „Taxi. Povestiri din trafic” a fost şi cel mai bine vândut roman pe piaţa egipteană.

În colecţia Alif (coord.: George Grigore), dedicată literaturii din spaţiul arab, au apărut până acum lucrări ale unor autori  precum: Jabra Ibrahim Jabra, Zakaria Tamer. Ghada Samman, Sultan bin Mohammad al-Qasimi, Mazen Rifai, Şerko Bekas, Yousef al-Mohaimeed.