Secţia de limba arabă

Secţia de limba arabă din cadrul Universităţii din Bucureşti a fost creată în anul 1957. Încă de la început limba arabă a fost predată ca specializare principală alături de una secundară, iniţial aceasta fiind limba română. După aceea, cea de-a doua limbă studiată putea să fie o altă limbă circulaţie internaţională, cel mai adesea engleza. În prezent, limba arabă se studiază ca limbă principală, cea secundară putând fi aleasă dintr-o gamă largă de limbi străine.

Programul de licenţă dura iniţial cinci ani, un ciclu de patru ani fiind  adoptat ulterior iar în prezent acesta durează trei ani. Admiterea a fost întotdeauna pe baza unui examen, competiţia fiind mereu foarte strânsă iar numărul locurilor limitat.

În anul universitar 2006-2007 a fost iniţiat programul de masterat intitulat „Orientul Mijlociu: limbi şi culturi în contact”. Începând cu anul 2007-2008, absolvenţii au putut opta pentru continuarea studiilor în cadrul unui al doilea program de masterat, cel numit „Traducerea textului literar contemporan” iar un al treilea program, care poartă numele „Spaţiul Islamic: societăţi, culturi, mentalităţi”, a fost iniţiat în anul universitar 2010-2011.